Łosoś zapiekany z ryżem

Nasz przepis na zapiekankę z łososiem pokaże Ci, jak przygotować pyszne danie z soczystym, aromatycznym łososiem, które w połączeniu z sycącym ryżem Parboiled i warzywami smakuje wyśmienicie, a jednocześnie jest wartościowe pod względem odżywczym.

Składniki/ 4 porcje:
• 250 g ryżu
• Sól
• 500 g filetu łososia
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
• 500 g pomidorów gałązkowych
• Pieprz
• 80 g pesto bazyliowego
• 100 ml śmietany
• 100 ml bulionu warzywnego
• 2 jajka
• 1 żółtko

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, rozgrzać piekarnik (180 °C, termoobieg / 200 °C, góra-dół). Jeżeli mamy zamrożony filet z łososia – odpowiednio wcześnie go rozmrozić. Formę natłuścić 1 łyżeczką oleju rzepakowego.
2. Pomidory pokroić w plastry, posolić i popieprzyć. Łososia pokroić na cztery plastry.
3. Odcedzić ryż, jeszcze gorący wymieszać z pesto i włożyć do formy do zapiekania. Rybę i pomidory równomiernie na przemian rozmieścić na ryżu, przy czym plastry pomidorów układać w sposób cegiełkowy przed i za plasterkami łososia.
4. Śmietanę, bulion warzywny, jajka i żółtko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać mieszankę na zapiekankę.
5. Danie piec przez około 25 minut na dolnej części piekarnika, a następnie podawać gorące.